Du bläddrar i arkivet för Förbättra världen | Livsviktigt.

Lina

av Lina

Vår Vackra Värld – inlägg nr 2

20 december, 2016 i Drömmar, Förbättra världen, Hållbar utveckling, Naturen, Skola/utbildning

Den första omgången av Vår Vackra Värld pågår nu, med tre klasser i årskurs två i en skola i Stockholm. Det första numret av den digitala tidningen kommer ut i februari 2017.

I november träffade jag respektive klass och lärare och presenterade tidningen. Jag inledde med att berätta en saga, ”Sagan om det magiska gamla trädet”, där två barn hjälper en gammal ek. Trädet har blivit så gammalt att det inte längre kommer ihåg den viktiga sång som det ska sjunga för alla yngre träd, men även för människor och allting som lever. I sagan reser barnen tillbaka i tiden och hjälper eken att komma ihåg sången. ”Hör min sång, hör trädens sång, naturens sång och djurens sång. Hör min sång, hör trädens sång, jordens sång och barnens sång……”. Mitt syfte med att skriva och berätta sagan är att nå fram till barnen genom fantasi och inspiration. Det var därför roligt att se att barnen lyssnade uppmärksamt och uppskattade sagan!

Jag berättade sedan att på samma sätt som barnen i sagan fick göra något roligt och spännande, när de hjälpte trädet så ska ni också få göra något roligt och spännande, då det är ni som ska skriva och rita det som ska vara med i tidningen Vår Vackra Värld. Och att tidningen kommer att hjälpa träd på riktigt!

Presentationen fortsatte sedan med att jag pratade med barnen om drömmar. Jag frågade vad de tänker på när de hör ”barnens drömmar”. Det var så fint att få lyssna på deras svar, som var allt ifrån att ”man fantiserar” till att ”det är något som man längtar efter”, ”något som man vill”. Jag berättade att i tidningen så kommer de att få skriva om saker som de tycker om, är intresserade av, tycker är roligt, om drömmar.

I nästa del av presentationen pratade jag med barnen om nyheter och de fick berätta om vilka nyheter de har hört talas om – från vuxna, sett på tv osv. Deras exempel var bl a att Trump blivit president, läskiga clowner, olyckor, krig, flyktingar, miljöförstöring och att det kommit en ny chokladsmak. Jag frågade barnen vad de tänker och känner när de hör om dessa nyheter och de svarade ”orolig”, ”rädd”, ”ledsen”, osv. Hur många av de nyheter ni hört är glada livsviktigt-plusminusnyheter och hur många är sorgliga? Vi kunde konstatera att de flesta nyheter de hört är sorgliga. ”Betyder det att det mest händer sorgliga saker i världen” frågade jag dem då. Barnen visste inte riktigt vad de skulle svara. Jag förklarade att det händer hela tiden härliga, roliga och glada saker i världen. Och det händer också tråkiga och sorgliga saker Men tidningarna och tv oftast berättar mest om det sorgliga.. De skriver inte lika mycket om allt bra som händer varje dag. När vi tänker för mycket på de problem och det sorgliga som händer i världen, hur mår vi då? Om vi tänker på det fina som händer, hur mår vi då? Jag  berättade för barnen att de ska få testa att vara ”glada-nyheter-spanare” och hålla ögen öppna efter glada nyheter runt omkring sig och sedan få skriva om dem i tidningen. Plusglasögonen kan hjälpa oss att se det som är vackert i världen!

Avslutninshutterstock_54882631gsvis så berättade jag och visade bilder för barnen om den svenska gammelskogen och att de pengar som kommer in från tidningen kommer gå till att skydda den. Att det bara finns lite gammelskog kvar och att den är viktig, då det t ex finns vissa växter och djur som behöver den för att överleva. Barnen fick berätta om när de själva varit i skogen och om de har någon favoritplats i naturen. Mitt syfte var att presentera detta på ett sätt som känns positivt för barnen, och att de tycker att det är roligt att hjälpa till. Mitt intryck är att det gick fram!

Efter presentationen och i ett par månader så arbetar lärarna och barnen med olika skrivuppgifter, som kommer att utgöra innehållet i tidningen. I nästa inlägg ska jag berätta om fortsättningen, som är att jag samlar in materialet från klasserna och sätter ihop tidningen.

Lina

av Lina

Vår Vackra Värld – inlägg nr 1

5 december, 2016 i Drömmar, Förbättra världen, Hållbar utveckling, Naturen, Samhällspåverkan, Skola/utbildning

”Vår Vackra Värld – barnens drömmar och glada nyheter” är en digital tidning som jag skapar tillsammans med elever på lågstadiet . Det första numret kommer i februari 2017. Intäkterna ska gå till att bevara svensk gammelskog, som är en livsviktig och hotad naturresurs. Syftet är att stärka barnens positiva drivkraft och framtidstro och att på ett kreativt och roligt sätt göra en konkret insats för naturen.

child-544085_960_720Vår Vackra Värld förenar två saker som jag känner starkt för; naturen och barns kreativitet! Jag har ett miljöengagemang sedan tonåren. Naturen och särskilt skogen är en källa till lugn och inspiration för mig. Barns kreativitet, lekfullhet och entusiasm är också något som ger mig glädje! Den positiva kraft som barn har anser jag är livsviktig för dem själva, vuxna och hela samhället.

När jag jobbade som pedagog i grundskolan fick jag möjlighet att hålla i lektioner och aktiviteter på temat miljö och natur. När jag ville starta pappersinsamling så testade jag att skapa ett samtal utifrån barnens egna tankar och kunskap, snarare än att själv berätta varför pappersinsamling är bra. Jag hade ställt en låda längst bak i klassrummet och började med att fråga barnen om de kunde se något nytt i klassrummet. ”En låda” svarade de. ”Vad tror ni att det är för en låda?” frågade jag. ”Till pappersinsamling”. ”Varför har man pappersinsamling?” ”För att spara på träd”. ”Varför är det bra att spara på träd”. Jag ledde samtalet framåt enbart genom frågor. Barnens egna slutsats blev till slut att vi träd och människor behöver varandra, då träden behöver koldioxid, som vi andas ut och vi behöver syre, som träden skapar. Det var ett mycket inspirerande samtal som sådde ett frö i mig kring hur jag vill arbeta med barn och miljö.

I samband med detta ägde också under loppet av en månad skolattacken i Trollhättan och terrorattacken i Paris rum. Den tilltagande flyktingströmmen var också aktuell i media. Detta blev barnen i klassen varse om, genom sina föräldrar och genom att titta på Lilla Aktuellt i skolan. Självklart så väcker sådana nyheter tankar och känslor hos barnen. Jag bestämde mig för att ha ett samtal med barnen för att stötta dem i detta. Jag frågade dem vad de tänker och känner när de hör sådana nyheter. Barnen uttryckte att de kände sig rädda, ledsna och arga. I samtalet fick de möjlighet att ventilera sina tankar och känslor, utan att jag försökte göra verkligheten vackrare än den är. Men samtidigt förklarade jag hur media fungerar. Att en nyhet är en nyhet för att det är något ovanligt. En terrorattack i Europa och en attack på en skola i Sverige är oerhört ovanligt. Och media skriver inte alls lika mycket om alla vanliga och bra saker som händer hela tiden. Som exempel sa jag till barnen att tidningen inte skriver om alla de tusen och åter tusen barn som går till skolan varje dag och lär sig nya saker, leker och har roligt. Det tyckte barnen var roligt att höra och skrattade. I samband med detta samtal gjorde jag även en övning där barnen fick beskriva och rita hur de vill att världen ser ut, om allting är möjligt och de bestämmer. Barnen beskrev då allt i från en värld som är helt gjord av godis, till en värld där vi är snälla och kramar varandra. På så sätt fick både det mörka – i form av svårigheterna i världen och barnens oro kring dem – samt det ljusa – i form av barnens egna tankar och bilder om den värld de vill ha – plats i samtalet och skapade en stärkande helhet!

Dessa samtal, i kombination med mitt engagemang för miljön och genom Livsviktigt sådde fröet till Vår Vackra Värld och i kommande inlägg kommer jag att berätta mer om hur det växte fram.

Lina

av Lina

Grönt är skönt!

16 december, 2013 i Förbättra världen, Hållbar utveckling, Hälsa, Välmående

7103138I dagens blogginlägg vill jag berätta om fördelarna med att äta vegetarisk mat. Jag är mycket nöjd och glad över att äta vegetarisk mat, då jag känner hur det främjar min hälsa samtidigt som jag bidrar till minskad miljöförstöring och minskat lidande för djuren. Därför vill jag gärna inspirera andra att också äta mer vegetarisk mat.

Fördelar för hälsan med att äta vegetarisk mat

Vi svenskar äter 25 % mer kött än Livsmedelsverket rekommenderar. Forskning visar på att vegetarisk kost minskar risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, som är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Cancerforskning visar att vegetarianer löper 30-50% mindre risk att drabbas av cancer. Grön mat minskar även risken att drabbas av högt blodtryck, övervikt, förstoppning, diabetes typ-2, gallsten, olika njursjukdomar, benskörhet, ledgångsreumatism och vissa allergier. Många känner också att de blir piggare av att äta vegetarisk mat, då det kräver mindre energi av matsmältningen än när du äter kött.

Fördelar för miljön med att äta vegetarisk mat

Forskningen visar på att kött är det livsmedel som påverkar miljön mest och att vi behöver äta mindre kött för att skapa ett miljömässigt hållbart samhälle. Ändå har köttkonsumtionen ökat med 40 procent sedan 1990. Köttproduktionen står för ca 18 % av utsläppet av växthusgaser. Att producera kött kräver minst tio gånger så mycket mark som odling av vegetabilier med motsvarande närings- och energiinnehåll. Vattenåtgången vid köttproduktion är också mycket stor. Det kan få stor effekt om vi minskar på köttportionerna eller byter ut några kötträtter i veckan mot vegetariska alternativ.

Fördelar för djuren med att äta vegetarisk mat

De allra flesta djur föds upp under förhållanden som syftar till att maximera vinst i produktionen, snarare än att utgå från djurens behov. De välpaketerade kotletter vi köper i butik kommer från levande varelser som fötts upp enbart för att människan ska kunna äta kött. När vi äter kött som producerats på ett sätt där djuren lider blir det lidandet också en del av oss själva, våra kroppar och vårt samvete. Utifrån respekt för djuren så bör kött därför ses som en lyxvara. Undvik slentrianmässigt ätande av kött och välj i så hög grad som möjligt kött som tar hänsyn till djuren, t ex KRAV-märkt. På så sätt bidrar du till att både du själv och djuren mår bättre.

Sammanfattningsvis så är min inbjudan till dig att:

– Testa att äta vegetarisk mat oftare, t ex minst två måltider per vecka. Hämta inspiration från recept på Internet, eller genom att äta vegetariskt på restaurang.

– Välj att äta kött enbart när du verkligen är sugen på det, snarare än slentrianmässigt.

– Fundera på vart det kött du äter kommer ifrån och välj i så hög grad som möjligt kött som producerats med hänsyn till djur och miljö, t ex KRAV-märkt.
Mer information finns på http://www.kottguiden.se

Lycka till och hör gärna av dig om du har några frågor!

Lina

av Lina

Vänlighet i vardagen

16 september, 2013 i Drömmar, Förbättra världen

Häromdagen var jag med om något som igen påminde mig om vad lite vänlighet i vardagen kan göra. Jag var och skulle köpa en pizza på pizzerian i området där jag bor. Jag har inte varit där mer än 2-3 gånger det senaste halvåret, men ändå kom personen i kassan ihåg att jag brukar beställa en vegetarisk pizza. En liten detalj som gjorde det mig glad och att jag kände mig välkommen som gäst.

På väg från pizzerian stannade jag och plockade några plommon som trillat från ett träd. En person som kom ut genom porten bredvid började då prata med mig och tipsade mig om att plocka de plommon som låg en bit bort istället, då de troligtvis var fräschare. Två små saker, som inte är särskilt märkvärdiga egentligen, men som ändå gjorde att jag kände mig upplyft.

Jag brukar försöka komma ihåg att sprida vänlighet och glädje omkring mig. Men en stor del av tiden går jag ändå runt i min egen värld, min egen bubbla, och glömmer bort vad ett leende, en komplimang eller en vänlig gest kan betyda. Inte bara för andra, utan även för mig, då jag själv ju får ta del av den glädje jag sprider.

Jag tror att många människor längtar efter mer vänlighet och gemenskap i samhället. Det är väl naturligt att vara snäll och att bry sig? Den självupptagenhet, kyla och brist på kontakt som finns i samhället tror jag kommer från våra egna och andras rädslor och föreställningar som att ”ensam är stark”. Det verkar finnas en framgångsformel som handlar om att vara upptagen med sig själv och sina egna mål. Att fokusera på att ge till andra verkar många gånger bli något som kommer i andra hand.

Nu tror jag i och för sig att jag behöver ta hand om mig själv och se till att jag mår bra för att också ha energi att ge till andra. Men ibland om jag är nedstämd eller trött, så märker jag att jag kan få energi och glädje när jag ändå vänder fokus från mig själv till att ge och visa vänlighet mot andra.

Hur skulle ditt  bostadsområde kännas om alla hade fokus på att uppmuntra och stödja varandra? Hur skulle din arbetsplats se ut? Tänk dig om alla runt omkring dig skulle fokusera på att stödja dig, och du skulle fokusera på att stödja alla runt omkring dig. Vad mycket hjälp du skulle kunna få med att förverkliga dina drömmar.

Tänk vidare om alla i Sverige, eller i världen, skulle bry sig om och hjälpa varandra. Vad skulle då vara möjligt? Det är kanske en utopi. Men var och en av oss är med och formar samhällsklimatet, med varje handling vi tar. Och är det egentligen svårare att skapa ett samhälle med värme och gemenskap än ett samhälle med kyla och självupptagenhet?

Lina

av Lina

Det du ger kommer tillbaka till dig själv

30 augusti, 2013 i Allmänt, Förbättra världen, Hållbar utveckling, Samhällspåverkan

Jag menar att när du följer dina drömmar förbättrar du också världen. För när du är nöjd och glad sprider sig det positiva till din omgivning. Delad glädje är dubbel glädje. Bara genom att du är glad gör du världen en tjänst. När du gör något bra för andra kan det också kännas bra för dig själv. Det kan vara något så enkelt som att ge någon ett leende eller att ge sin plats åt någon bättre behövande på bussen. Gör du någonting positivt för din omgivning påverkar det också samhället i samma riktning, och när samhället påverkas mot det bättre blir även världen bättre.

Här kommer två övningar från boken jag skrivit ”Att följa dina drömmar och förbättra världen” som kan vara till stöd om du vill ha mer klarhet kring hur du skulle kunna vara med och förbättra.

Hur jag vill att samhället och världen ser ut om 50 år

När vi ser de problem som finns i samhället och världen kan det vara svårt att tro på en positiv förändring. För 100 år sedan hade inte kvinnor rösträtt i Sverige. Människor dog i sjukdomar som det idag finns botemedel för. Det har skapats uppfinningar som underlättat livet för massor av människor. Förbättringar i samhället och världen börjar med att en eller flera personer faktiskt tänker tanken att det är möjligt. På samma sätt kan du i tanken föreställa dig hur du vill att samhället och världen ska se ut i framtiden och du tar på så sätt första steget mot en förbättring.

Tänk dig själv att du befinner dig 50 år framåt i tiden. Beskriv hur du vill att samhället och världen ser ut där och då, om allting är möjligt. Hur vill du att vi människor behandlar varandra och miljön? Hur är stämningen i samhället? Vilka positiva förändringar har gjorts de senaste 50 åren?

Exempel: Om allting är möjligt vill jag att människor behandlar varandra med respekt, vilket leder till färre krig. Jag vill att det ska kännas tryggt i samhället och att människor mår bra. Jag vill också att luften och vattnet är rent och att vi lever miljövänligt.

Vad jag tycker är viktigt i samhället och världen

Det finns många olika områden i samhället och världen som människor kan tycka är viktiga; fredsfrågor, miljö, demokrati, mänskliga rättigheter, integration, mångfald, vård och omsorg, skola och utbildning, barnomsorg, djurrätt, hälsa, kultur, sex och samlevnad, hbt-frågor, jämställdhet och mycket annat. Är det något speciellt område som intresserar dig och som du tycker är viktigt? Något område du tycker behöver förbättras? Välj ut ett eller flera områden som du tycker är viktiga och beskriv varför du tycker det är viktigt.

Exempel:
Jag tycker att miljöfrågor är viktiga eftersom jag tycker om att vara i naturen. Eftersom vi behöver naturens resurser för att överleva är det viktigt att naturen överlever.

Jag tycker att det är viktigt med kultur. Teater, sång och liknande gör människor glada och samhället mer levande.

Jag tycker att det är viktigt med demokrati. Alla människor ska få vara med och bestämma.

Det finns många olika sätt att vara med och förbättra världen på. Det gäller att hitta ett sätt som är rätt för dig och som känns givande och roligt. Genom att göra det du kan, utifrån dina egna förutsättningar, bidrar du med något positivt till det stora hela. På http://livsviktigt.org/forbattra-varlden kan du läsa om några olika sätt som du skulle kunna vara med och förbättra på, som att vara en glädjespridare, miljövänliga val och medveten konsumtion, att påverka makthavare, volontärarbete eller eget projekt eller företag.

Lina

av Lina

Varför bry sig om att försöka förbättra världen?

29 augusti, 2013 i Allmänt, Förbättra världen, Samhällspåverkan

Ända sedan jag var tonåring så har jag känt att jag vill göra en skillnad för andra, att vara med och förbättra samhället och världen. I och med att jag kunde följa mina egna drömmar så hittade jag en glädje och positivitet i mig själv som det kändes naturligt att dela med mig av. Och när jag delade med mig av mig själv och gjorde något bra för andra så märkte jag att det kändes bra även för mig. Att det finns en naturlig koppling mellan att följa sina drömmar och att förbättra världen.

Verkligheten i samhället och världen kan dock många gånger verka långt ifrån det jag drömmer om. Jag känner till exempel starkt för naturen och djuren och kan känna mig väldigt illa berörd av att läsa om hur skog skövlas och djur behandlas illa. Alla negativa nyheter som presenteras i media, i kombination med de utmaningar och svårigheter som jag ibland står inför i mitt eget liv kan då och då kännas överväldigande. Och även när jag vill väl och gör mitt bästa når jag många gånger inte fram till andra med det jag vill förbättra. Ibland rinner det av mig men ibland gör det ont och jag börjar tänka att jag ska sluta bry mig. Men att sluta bry mig är egentligen inget alternativ. För då förnekar jag en stor och viktig del av mig själv – min omtanke och ansvarskänsla.

På samma sätt tror jag att alla människor innerst inne vill väl. Alla har ett hjärta. Personer som är våldsamma mot andra, dödar och förstör tror jag antingen är sjuka eller har blivit tilltufsade i livet och känslomässigt avstängda. För när vi som barn i vår oskuldsfullhet möter omvärldens hårdhet och kyla är den naturliga reaktionen att försöka skydda sig själv och skapa ett försvar genom att själv bli hård och kall.

Många känner sig negativt överväldigade av de brister och problem som vi ser i samhället och världen idag. Undersökningar visar på att majoriteten av alla unga människor känner ångest inför klimatförändringarna. Det är lätt att känna stress, dåligt samvete och uppgivenhet. Samtidigt går det inte att fly från situationen. Visst, vi kan sticka huvudet i sanden eller stänga av känslomässigt – men sand i ögonen och ett avdomnat hjärta är inget vettigt alternativ.

För mig är det viktigt att våga fortsätta känna och att tillåta mig själv att känna allt. Glädje, sorg, entusiasm, uppgivenhet, ilska, otillfredsställelse, njutning. För glädjen kan då spilla över och glädja även andra. Ilskan kan sporra mig till handling. Sorgen kan göra att jag mjuknar. Känslorna gör mig mänsklig och är det levande i mig. Och det är det levande och mänskliga som jag behöver som energi för att följa mina drömmar och förbättra världen.

Lina

av Lina

Introduktion

26 augusti, 2013 i Allmänt, Drömmar, Förbättra världen, Framtid

Jag som skriver i den här bloggen heter Lina Eggemar och har en verksamhet för unga som heter Livsviktigt. Genom min bok “Att följa dina drömmar och förbättra världen” vill jag stödja och inspirera unga att hitta sin drivkraft och egen väg framåt. Jag håller också föreläsningar på samma tema, för unga och personer som arbetar med unga.

Jag är idag 37 år och har varit intresserad av framtiden och drömmar sedan tonåren. Att jag själv fick stöd som ung har hjälpt mig att göra många saker jag drömt om, t.ex. varit på resor, bott utomlands, startat och drivit företag och sjungit i ett band. Ju mer jag har kunnat följa mina egna drömmar, desto mer har jag också känt en vilja att göra något bra för andra, att vara med och förbättra samhället och världen. Därför startade jag Livsviktigt vid 22 års ålder och gav mig ut tillsammans med en kompis och höll inspirationsseminarier för gymnasieelever. I seminariet fick ungdomarna tillfälle att reflektera över och diskutera kring sin framtid och drömmar. Vad tycker jag är roligt? Vad är viktigt för mig? Om allting är möjligt, vad vill jag göra då?

Min vision är en frisk, stark och snäll värld som det är roligt att leva i! Den positiva kraften växer sig allt större genom att människor stödjer varandra i att förverkliga sina drömmar och förbättra världen. Ungdomar har en öppenhet, livskraft och kreativitet som är en livsviktig resurs – för både dem själva och för de utmaningar som samhället och världen står inför. Genom att stödja och inspirera ungdomar i att följa sina drömmar och förbättra världen vill jag bidra till att denna tillgång frigörs.