Livsviktigt.org

L I V S V I K T I G T

VIDGAR PERSPEKTIVEN

Vår Vackra Värld – inlägg nr 2

Den första omgången av Vår Vackra Värld pågår nu, med tre klasser i årskurs två i en skola i Stockholm. Det första numret av den digitala tidningen kommer ut i februari 2017.

I november träffade jag respektive klass och lärare och presenterade tidningen. Jag inledde med att berätta en saga, ”Sagan om det magiska gamla trädet”, där två barn hjälper en gammal ek. Trädet har blivit så gammalt att det inte längre kommer ihåg den viktiga sång som det ska sjunga för alla yngre träd, men även för människor och allting som lever. I sagan reser barnen tillbaka i tiden och hjälper eken att komma ihåg sången. ”Hör min sång, hör trädens sång, naturens sång och djurens sång. Hör min sång, hör trädens sång, jordens sång och barnens sång……”. Mitt syfte med att skriva och berätta sagan är att nå fram till barnen genom fantasi och inspiration. Det var därför roligt att se att barnen lyssnade uppmärksamt och uppskattade sagan!

Jag berättade sedan att på samma sätt som barnen i sagan fick göra något roligt och spännande, när de hjälpte trädet så ska ni också få göra något roligt och spännande, då det är ni som ska skriva och rita det som ska vara med i tidningen Vår Vackra Värld. Och att tidningen kommer att hjälpa träd på riktigt!

Presentationen fortsatte sedan med att jag pratade med barnen om drömmar. Jag frågade vad de tänker på när de hör ”barnens drömmar”. Det var så fint att få lyssna på deras svar, som var allt ifrån att ”man fantiserar” till att ”det är något som man längtar efter”, ”något som man vill”. Jag berättade att i tidningen så kommer de att få skriva om saker som de tycker om, är intresserade av, tycker är roligt, om drömmar.

I nästa del av presentationen pratade jag med barnen om nyheter och de fick berätta om vilka nyheter de har hört talas om – från vuxna, sett på tv osv. Deras exempel var bl a att Trump blivit president, läskiga clowner, olyckor, krig, flyktingar, miljöförstöring och att det kommit en ny chokladsmak. Jag frågade barnen vad de tänker och känner när de hör om dessa nyheter och de svarade ”orolig”, ”rädd”, ”ledsen”, osv. Hur många av de nyheter ni hört är glada livsviktigt-plusminusnyheter och hur många är sorgliga? Vi kunde konstatera att de flesta nyheter de hört är sorgliga. ”Betyder det att det mest händer sorgliga saker i världen” frågade jag dem då. Barnen visste inte riktigt vad de skulle svara. Jag förklarade att det händer hela tiden härliga, roliga och glada saker i världen. Och det händer också tråkiga och sorgliga saker Men tidningarna och tv oftast berättar mest om det sorgliga.. De skriver inte lika mycket om allt bra som händer varje dag. När vi tänker för mycket på de problem och det sorgliga som händer i världen, hur mår vi då? Om vi tänker på det fina som händer, hur mår vi då? Jag  berättade för barnen att de ska få testa att vara ”glada-nyheter-spanare” och hålla ögen öppna efter glada nyheter runt omkring sig och sedan få skriva om dem i tidningen. Plusglasögonen kan hjälpa oss att se det som är vackert i världen!

Avslutninshutterstock_54882631gsvis så berättade jag och visade bilder för barnen om den svenska gammelskogen och att de pengar som kommer in från tidningen kommer gå till att skydda den. Att det bara finns lite gammelskog kvar och att den är viktig, då det t ex finns vissa växter och djur som behöver den för att överleva. Barnen fick berätta om när de själva varit i skogen och om de har någon favoritplats i naturen. Mitt syfte var att presentera detta på ett sätt som känns positivt för barnen, och att de tycker att det är roligt att hjälpa till. Mitt intryck är att det gick fram!

Efter presentationen och i ett par månader så arbetar lärarna och barnen med olika skrivuppgifter, som kommer att utgöra innehållet i tidningen. I nästa inlägg ska jag berätta om fortsättningen, som är att jag samlar in materialet från klasserna och sätter ihop tidningen.