Livsviktigt.org

Vår Vackra Värld – inlägg nr 1

”Vår Vackra Värld – barnens drömmar och glada nyheter” är en digital tidning som jag skapar tillsammans med elever på lågstadiet . Det första numret kommer i februari 2017. Intäkterna ska gå till att bevara svensk gammelskog, som är en livsviktig och hotad naturresurs. Syftet är att stärka barnens positiva drivkraft och framtidstro och att på ett kreativt och roligt sätt göra en konkret insats för naturen.

child-544085_960_720Vår Vackra Värld förenar två saker som jag känner starkt för; naturen och barns kreativitet! Jag har ett miljöengagemang sedan tonåren. Naturen och särskilt skogen är en källa till lugn och inspiration för mig. Barns kreativitet, lekfullhet och entusiasm är också något som ger mig glädje! Den positiva kraft som barn har anser jag är livsviktig för dem själva, vuxna och hela samhället.

När jag jobbade som pedagog i grundskolan fick jag möjlighet att hålla i lektioner och aktiviteter på temat miljö och natur. När jag ville starta pappersinsamling så testade jag att skapa ett samtal utifrån barnens egna tankar och kunskap, snarare än att själv berätta varför pappersinsamling är bra. Jag hade ställt en låda längst bak i klassrummet och började med att fråga barnen om de kunde se något nytt i klassrummet. ”En låda” svarade de. ”Vad tror ni att det är för en låda?” frågade jag. ”Till pappersinsamling”. ”Varför har man pappersinsamling?” ”För att spara på träd”. ”Varför är det bra att spara på träd”. Jag ledde samtalet framåt enbart genom frågor. Barnens egna slutsats blev till slut att vi träd och människor behöver varandra, då träden behöver koldioxid, som vi andas ut och vi behöver syre, som träden skapar. Det var ett mycket inspirerande samtal som sådde ett frö i mig kring hur jag vill arbeta med barn och miljö.

I samband med detta ägde också under loppet av en månad skolattacken i Trollhättan och terrorattacken i Paris rum. Den tilltagande flyktingströmmen var också aktuell i media. Detta blev barnen i klassen varse om, genom sina föräldrar och genom att titta på Lilla Aktuellt i skolan. Självklart så väcker sådana nyheter tankar och känslor hos barnen. Jag bestämde mig för att ha ett samtal med barnen för att stötta dem i detta. Jag frågade dem vad de tänker och känner när de hör sådana nyheter. Barnen uttryckte att de kände sig rädda, ledsna och arga. I samtalet fick de möjlighet att ventilera sina tankar och känslor, utan att jag försökte göra verkligheten vackrare än den är. Men samtidigt förklarade jag hur media fungerar. Att en nyhet är en nyhet för att det är något ovanligt. En terrorattack i Europa och en attack på en skola i Sverige är oerhört ovanligt. Och media skriver inte alls lika mycket om alla vanliga och bra saker som händer hela tiden. Som exempel sa jag till barnen att tidningen inte skriver om alla de tusen och åter tusen barn som går till skolan varje dag och lär sig nya saker, leker och har roligt. Det tyckte barnen var roligt att höra och skrattade. I samband med detta samtal gjorde jag även en övning där barnen fick beskriva och rita hur de vill att världen ser ut, om allting är möjligt och de bestämmer. Barnen beskrev då allt i från en värld som är helt gjord av godis, till en värld där vi är snälla och kramar varandra. På så sätt fick både det mörka – i form av svårigheterna i världen och barnens oro kring dem – samt det ljusa – i form av barnens egna tankar och bilder om den värld de vill ha – plats i samtalet och skapade en stärkande helhet!

Dessa samtal, i kombination med mitt engagemang för miljön och genom Livsviktigt sådde fröet till Vår Vackra Värld och i kommande inlägg kommer jag att berätta mer om hur det växte fram.