Livsviktigt.org

L I V S V I K T I G T

VIDGAR PERSPEKTIVEN

Utrymme att ta det lugnt och bara vara

shutterstock_51483859I boken som jag skrivit så presenterar jag en enkel avslappningsövning, som jag nu också presenterar här.

Avslappningsövning

Alla intryck utifrån kan göra det svårt att känna efter och tänka på vad det är man själv faktiskt vill. Den här övningen kan hjälpa dig att slappna av och fokusera på dig själv. Stäng av mobiltelefonen och andra saker som kan störa. Sätt ett larm på, till exempel, 15 minuter för att ha en sluttid för övningen. Sätt dig bekvämt, med fötterna i kontakt med golvet, eller lägg dig ned. Slut ögonen. Känn hur kroppen vilar mot underlaget. Fokusera på andningen en stund. Lyssna till dina andetag och känn hur luften strömmar in och ut. Ta några djupa andetag där du långsamt drar in så mycket luft som möjligt och långsamt pressar ut så mycket luft som möjligt. Återgå sedan till normal andning och sitt eller ligg bara och vila en stund.

För många av oss är kanske en avslappningsövning av detta slag en lyx, något vi måste pressa in i vårt fullspäckade schema. Vi lever ju i ett samhälle som premierar effektivitet. Saker ska växa så stort och snabbt som möjligt. Ju mer du har att göra desto mer lyckad är du som människa? I kollektivtrafiken ägnar sig numera flertalet åt sin smartphone. Jag väntade in i det sista med att själv skaffa en smartphone, då jag misstänkte att möjligheten att kunna vara uppkopplad hela tiden skulle kunna bli ett stressmoment. Nu när jag har en smartphone, vilket på många sätt är praktiskt, så får jag disciplinera mig själv att låta den ligga kvar i väskan och behålla de små andningshål i vardagen som att åka tunnelbana faktiskt kan vara.

För att jag ska må bra och behålla inspirationen så behöver jag ta ordentligt med tid att ta det lugnt och bara vara. Jag behöver minst ett par kvällar per vecka och en dag på helgen som är helt obokad, där det inte finns något särskilt jag ska göra. Jag behöver också stanna upp då och då under dagen och ta några djupa andetag och känna att jag är närvarande och i fas med mig själv. Att stressa är ett givet sätt för mig att ta död på min lust, inspiration och välmående. Tid och utrymme att ta det lugnt och bara vara är något jag njuter ofantligt av och därför prioriterar högt i mitt liv.

Det verkar finnas en föreställning i samhället om att det som ger effektivitet är att ständigt hålla fokus och att ständigt vara på gång. Min egen upplevelse är att det är precis tvärt om. Tillräckligt med vila, tomrum, tid att göra ingenting och att bara smälta dagens upplevelser är för mig en förutsättning för att kunna vara effektiv. Och det är en förutsättning för att kunna följa mina drömmar. För drömmar menar jag är en dimension av livet som inte nödvändigtvis går att pressa in i ett schema eller förverkliga på beställning. För att drömmarna ska få plats och förutsättning att växa behövs det, liksom en växt behöver vatten och syre, utrymme att kunna vara närvarande och bara vara. I detta tomrum och andrum kan vi slappna av och hitta lugn, inspiration och energi till att komma framåt.