Livsviktigt.org

L I V S V I K T I G T

VIDGAR PERSPEKTIVEN

Drömmar och hälsa

Något som jag brinner för och som har stor betydelse när det gäller att kunna följa mina egna drömmar är hälsa. Att ta hand om mitt fysiska och psykiska välmående är en viktig investering som ger direkt utdelning genom mer energi här och nu samt mer kraft att komma framåt. I boken jag skrivit för unga ”Att följa dina drömmar och förbättra världen” var min tanke först att skriva även om hälsa. Men för att hålla fokus och begränsa informationen valde jag bort det. Istället presenterar jag nu texten jag skrivit här på bloggen, som förhoppningsvis kan vara till nytta för både ung och äldre.

Hur hänger hälsa och välbefinnande ihop med att följa dina drömmar och förbättra världen? Om du är frisk och stark så kommer du ha mer energi över till att följa dina drömmar och förbättra världen än om du är sjuk. Att känna sig svag eller sjuk ibland är en del av livet. Vi kanske också föds med ärftliga sjukdomar eller handikapp eller är med om saker under livets gång som försämrar hälsan. Men du har alltid möjlighet att förbättra din egen hälsa på ett eller annat sätt där du står just nu.

Genom att respektera och ta hand om kroppen kan jag hjälpa den att fungera. Det börjar med att regelbundet känna efter vad jag behöver för att må bra. Är jag hungrig? Vilken mat mår jag bra av? Är jag trött och behöver vila? Behöver jag röra mer på mig?  En viktig del som påverkar hälsan är immunförsvaret, som är kroppens system för att skydda kroppen från bakterier, virus och annat som kan leda till infektioner och sjukdom.  Genom att aktivt bygga ett starkt immunförsvar kan du också bygga styrka som du behöver för att lyckas i att följa dina drömmar och förbättra världen. Näringsriktig kost, tillräckligt med motion och vila är några saker som bidrar till ett starkare immunförsvar.

Kost och näring

images4Allting vi tar in i kroppen, som mat, dryck och annat, påverkar kroppen och hälsan.  Olika kost innehåller olika mycket näring. Grönsaker, frukt och bär till exempel innehåller generellt mycket mer näring än godis och snabbmat. Kroppen behöver näringsämnen i form av kolhydrater, proteiner, fett, vitaminer och mineraler, fibrer och vatten för att fungera, orka med och må bra. Att äta näringsriktig kost regelbundet under dagen, till exempel frukost, lunch, mellanmål och middag, hjälper kroppen att hålla en jämn blodsockernivå, vilket kan göra det lättare att hålla sig pigg. Det finns idag en mängd olika rekommendationer kring kost, olika dieter osv. Samtidigt kan olika personer behöva olika slags kost för att må bra. Någon som till exempel tränar mycket kan behöva äta annorlunda än någon som inte gör det. Genom att känna efter vad just du behöver för att må bra kan du också komma fram till vilken slags kost som passar dig. Genom att som grund äta näringsriktig mat kan du ändå då och då äta kost med mindre näring, som till exempel godis och snabbmat, och fortfarande känna dig pigg och i balans.

Texten fortsätter i nästa inlägg, som handlar om aktivitet och motion samt vila och avslappning.