Livsviktigt.org

L I V S V I K T I G T

VIDGAR PERSPEKTIVEN

Drömmar och hälsa del 2

Aktivitet och motion

 Att hålla kroppen i rörelse kan vara till hjälp i att komma framåt även på andra sätt, till exempel när det gäller att förverkliga dina mål och drömmar. Om du har en fråga eller ett problem som du går och funderar över kan det ibland hjälpa att röra på sig istället för att sitta och tänka. En promenad kan göra att tankeverksamheten kommer igång och att du ser lösningar som du inte gjorde innan. Motion har många fördelar för hälsan och välbefinnandet. Utöver rent fysiska fördelar som ökad blodcirkulation, förbättrad muskelstyrka, kondition, prestationsförmåga och sömn upplever många också att motion kan ha en mentalt avstressande effekt. Stress, frustration och annat kan få ett konstruktivt utlopp genom motion som gör att du efteråt känner dig mer lugn och koncentrerad. Olika sorters motion passar olika sorters människor. Vissa trivs med styrketräning eller en lagsport. För andra kanske promenader, simning eller dans passar bättre. Det gäller att du hittar en motionsform som just du trivs med så att du också känner dig motiverad att utföra den regelbundet.

 Vila och avslappning

 Genom tidningar, tv, på bussen eller tunnelbanan, via Internet osv. möts vi av mängder av intryck i form av reklam eller annan information. Vi ställs också ständigt inför att göra val, kring allt ifrån vilka produkter att köpa till vilken utbildning att välja eller jobb att söka. Detta stora utbud av intryck och valmöjligheter i kombination med ett samhälle där tempot ofta är högt kan lätt göra att vi känner oss stressade. Stress kan påverka kroppens immunförsvar negativt och på sikt leda till sjukdom. Idag har allt fler människor insett hur viktigt det är att undvika stress och se till att få tillräckligt med vila och avslappning. Det börjar med att då och då stanna upp och känna efter om du känner dig stressad och behöver dra ner på tempot och vila. Tillräckligt med sömn, gärna på regelbundna tider, är kroppens främsta sätt att återhämta sig. Andra sätt för att koppla av kan vara att vistas i naturen, avslappningsövningar, massage, yoga, meditation eller att bara göra ingenting. Att ta det lugnt kan dels vara skönt i sig men också göra att vi blir mer koncentrerade och därmed också har lättare kan komma framåt med våra mål och drömmar.

Skrivövning : Vad jag skulle kunna göra för att förbättra min hälsa och mitt välmående

Vad behöver du för att må bra? Är det något du skulle kunna göra för att öka din hälsa och ditt välbefinnande? Skriv ner om det är något du tror skulle kunna leda till en förbättring:

Exempel:
Jag skulle kunna äta bättre än jag gör idag och lära mig mer om kost, till exempel genom att söka på Internet.

Jag skulle kunna  hitta en motionsform som jag tycker vore rolig och börja motionera.

Jag känner mig stressad och skulle kunna ta mer tid till att bara ta det lugnt.